Nadat ik bij een aantal bewindvoerders gewerkt had en ervaring had opgedaan ben ik mijn droom achternagegaan om als zelfstandig bewindvoerder onder de naam ZuiverBewind verder te gaan.

Doordat ik zelf heb ervaren hoe het is om met erg weinig rond te moeten komen, denk ik dat dit mij een andere bewindvoerder maakt. Ik weet hoe het is en hoe zwaar het kan zijn, maar ik weet ook de valkuilen die je zelf niet altijd ziet. Die kan ik nu in de praktijk goed gebruiken voor de begeleiding van mijn cliënten.

 

Het uit handen geven van je geldzaken is natuurlijk iets wat je niet zomaar doet en wat de meeste mensen ook niet willen. Heel begrijpelijk, alleen is dit door bepaalde omstandigheden soms toch de beste keuze. Ik heb daarom ook goed gekeken naar wat ik belangrijk als ik mijn financiën uit handen zou geven en heb dit teruggebracht in mijn naam, missie en visie.

 

Als bewindvoerder wil ik naast mijn mensen staan, eerlijk en open zijn en persoonlijke aandacht staat voorop. Alleen samen kan je ervoor zorgen dat het bewind slaagt. Ook vind ik het belangrijk om niet alleen te kijken naar de financiën, maar ook naar jouzelf. Zijn er nog andere zaken waar je ondersteuning bij nodig hebt? Dan kunnen we samen kijken of andere hulpverleners daarbij kunnen helpen.

 

Wanneer er beslissingen gemaakt moeten worden, dan doen we dit samen en maken we een plan van aanpak wat bij jou past.

Wie weet tot snel,

Heidi krispijn

 

1. Aanmelding en kennismaking

Nadat ik jouw aanmelding heb ontvangen, neem ik binnen twee werkdagen contact met je op. Het kan zijn dat je jezelf hebt aangemeld, maar je kan ook door een familielid of een betrokken hulpverlener aangemeld zijn. Vervolgens plannen wij samen een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek in, die meestal binnen vijf werkdagen plaatsvindt. Het gesprek voer ik graag in een voor jouw vertrouwde omgeving. Dit kan bij jou thuis zijn, maar ook bij de betrokken hulpverlener op locatie.

Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken wij jouw situatie. Iedere situatie is anders en heeft daarom een andere aanpak nodig. Wij kijken samen welke aanpak het beste bij jouw situatie past. Daarnaast leg ik uit wat beschermingsbewind precies inhoudt, informeer je over het verdere proces en wat wij van elkaar kunnen verwachten.

2. Verzoek indienen

Aan het einde van het intakegesprek vullen wij samen het verzoek tot onderbewindstelling in. Het bewind kunnen wij aanvragen op grond van lichamelijke en/of psychische problemen of op grond van problematische schulden. Dit verzoek sturen wij naar de rechtbank zodat de rechter deze kan beoordelen. Dit proces duurt ongeveer zes tot acht weken. Het kan zijn dat de rechter jou nog wat vragen wil stellen en ons uitnodigt voor een zitting. Voordat de zitting plaatsvindt, neem ik contact met je op om de zitting voor te bereiden en mogelijke vragen van jou te beantwoorden.

Nadat de zitting is geweest, wachten wij op bericht van de rechtbank. Dit bericht wordt een beschikking genoemd en hierin staat dat ik officieel ben benoemd tot jouw bewindvoerder. Ook staat in de beschikking de grond van het bewind en of het bewind voor bepaalde of onbepaalde tijd is. Op het moment dat ik de beschikking heb ontvangen ben ik officieel jouw bewindvoerder en ga ik direct voor jou aan de slag.

3. Opstartfase

Op het moment dat ik de beschikking heb ontvangen ga ik direct voor jou aan de slag. Ik open als eerst twee bankrekeningen bij de SNS Bank, ook wel de beheer- en leefgeldrekening genoemd. De beheerrekening is de rekening die ik beheer. Hierop zullen al jouw inkomsten gestort worden en uitgaven van betaald worden. Er is geen pinpas van de beheerrekening. Vanuit de beheerrekening maak ik iedere week geld over naar jouw leefgeldrekening. Met deze leefgeldrekening heb je toegang tot internetbankieren met de SNS app.

Het is belangrijk dat wij inzicht krijgen in jouw financiën door alle inkomsten, uitgaven en indien aanwezige schulden in kaart te brengen. Dit doe ik aan de hand van jouw Financiële administratie.

Alle instanties die bij jou betrokken zijn breng ik op de hoogte van het bewind. Denk hierbij aan de bank, de belastingdienst, debiteuren (instanties waar jij geld van krijgt), crediteuren (instanties waar jij geld aan moet betalen) en schuldeisers. Ik vraag om alle correspondentie via mij te laten lopen zodat jij geen post en e-mails ontvangt van bedrijven over jouw financiën. Geen zorgen, jouw verjaardagskaarten komen gewoon bij jou thuis op de deurmat en niet bij mij!

Ik werk met het programma OnView. Jij krijgt van mij persoonlijke inloggegevens zodat jij op ieder moment jouw financiën kan inzien.

4. Uitvoerfase

Nadat wij meer inzicht hebben in jouw financiën en een budgetplan hebben gemaakt, kunnen wij verder gaan met ons plan van aanpak en passen wij deze waar nodig aan. Iedere situatie is anders en vereist daarom een andere aanpak.

Het budgetplan gebruik ik om te beoordelen of alle inkomsten en uitgaven kloppen. Kloppen deze niet, dan ga ik deze direct aanpassen. Het budgetplan zullen wij binnen drie maanden na aanvang van het bewind bij jouw thuis bespreken.  Wanneer het budgetplan compleet is kunnen we samen ook een plan van aanpak maken voor de problematische schulden (indien aanwezig).

Ik wil niet dat jij langer onder bewind staat dan nodig. Daarom zal ik jou, wanneer je daar klaar voor bent, zoveel mogelijk meenemen in het proces. Dit om ervoor te zorgen dat jij je financiën in de toekomst weer zelf kan onderhouden en jij mij nooit meer nodig zal hebben!

5. Afsluitfase

Het beschermingsbewind kan om verschillende redenen beëindigd worden: de periode waarvoor het bewind is ingesteld is afgelopen, je onder curatele komt te staan, bij overlijden, beëindiging door de kantonrechter of op eigen verzoek.

Wanneer je er nog niet helemaal klaar voor bent om de financiën weer zelf te gaan doen, ga ik jou daarin begeleiden met een afbouwperiode van ongeveer zes maanden. Binnen deze zes maanden zal het bewind onder begeleiding afgebouwd worden.

Nadat het bewind is beëindigd, ben je altijd welkom voor eventuele vragen en kijk ik graag met je mee.